Hvepsearter i Danmark (gedehams – vespidae)
I Danmark kan du støde på en lang række hvepsearter, eller gedehamse, som de retteligt hedder.
Gedehamsen er et insekt, vi alle kender. Normalt kalder de fleste dem dog for hvepse. Hvepse er udbredt i hele landet, og der findes flere forskellige arter, som man kan støde på i den danske natur.
Nogle arter holder sig til skove, mens andre gerne vil slå sig ned i hus og have, og kan være til stor gene for os mennesker.
Der findes omkring 30 arter af gedehams i Danmark. Herunder løber vi de mest almindelige arter af gedehams igennem.
Almindelig gedehams (paravespula vulgaris)
Almindelig gedehams er den mest udbredte gedehamseart herhjemme. Den findes i hele landet. Almindelig gedehams bygger normalt deres bo i jorden, men slår sig også gerne ned på lofter, i skure, udhæng mv.
Alm. gedehams bliver typisk 11-20 mm lang, og kan kendes ved at dens ansigtaftegning minder om et sort anker.
Tysk gedehams (paravespula germanica)
Den tyske gedehams, hører også til de mest udbredte gedehamsearter herhjemme. Ligesom alm. gedehams, bygger den også bo i jorden, eller i eller omkring vores huse.
Tysk gedehams er normalt en lille smule mindre end alm. gedehams, og bliver typisk 10-19 mm. Gedehamsen kan kendes ved at dens ansigtsaftegning er tre sorte prikker.
Stor gedehams (vespa crabro)
Stor gedehams, er den største art af gedehams, vi har herhjemme. Den er ikke så udbredt som alm. og tysk gedehams, og ses oftest i Østjylland og de sydøstlige egne af landet.
Den store gedehams bygger normalt sit bo i gamle eller hule træer, men kan også slå sig ned på lofter, under udhæng eller i skure mv.
Størrelsen afslører normalt stor gedehams, og arbejderne bliver ca. 25 mm lange, mens dronningen bliver 38 mm. Den kaldes pga. størrelse også for kæmpehveps.
Størrelsen på stor gedehams, gør den til den mest frygtede art herhjemme, og dens stik er yderst smertefuldt.
Skovgedehams (dolichovespula sylvestris)
Skovgedehamsen er også en almindelig art i Danmark, men er typisk ikke den man støder på ret tit. Gedehamsen holder sig til skoven, og er desuden ikke nær så aggresiv, som mange af de øvrige gedehamsearter.
Skov gedehams bygger sit kuglerunde bo, under grene på træer eller i buske i skoven.
Gedehamsen bliver 11-18 mm, og dens ansigtstegning er een sort plet.
Rød gedehams (allovespula rufa)
Den røde gedehams er også udbredt i Danmark, men findes oftest i sandede områder og skove. Det er sjædent at rød gedehams træffes nær vores huse.
Gedehamsens bo bygges underjordisk, gerne i forbindelse med træstubbe.
Rød gedehams bliver 12-20 mm, og kan genkendes ved at den ligner “en rød hveps”.
Læs mere om hvepsebekæmpelse og hvepsebo fjernelse.