Hvepse har en række naturlige fjender, som sørger for at holde bestanden af hvepse lidt nede. Herunder kan du se nogle af de mest udbredte fjender.
Hvepsevågen
Hvepsevågen (pernis apivorus) er en stor rovfugl, der er i størrelse og udseende kan forveksles med en musvåge. Se mere på fugleognatur.dk.
Hvepsevågen har specialiseret sig i jagt på hvepse, larver og deres pupper, og spiser disse i stort antal. Rovfuglen finder hvepsebo i både træer og jorden, og er kendt for at den kan iagttage hvepsene, for at følge dem hen til deres bo. Endda over længere strækninger.
Fuglen er udstyre med skarpt næb og kløer, som den kan bruge til ar rive hvepsebo fra hinanden, og til at grave pupper og larver op af jordbo. Den tager primært larver og pupper, men også de voksne individer. Voksne hvepse får bidt brodden af, inden de sluges.
Hvepsevågen har på udsatte steder på kroppen en skælbeklædning, så den undgår at blive stukket.
Vågen er en trækfugl, og opholder sig derfor kun i Danmark i yngleperioden, og observeres typisk fra maj til september.
Kilde: DOF
Andre fugle
Der findes en lang række danske fulgearter, som også gerne tager en hveps i forbifarten. Modsat hvepsevågen, opsøger fuglene dog ikke aktivt hvepsebo, men tager enkelte individer, når de støder på dem. Her kan nævnes bl.a. solsort og stær.
Grævling
Grævlingen tager også gerne hvepse. Eller rettere deres larver og pupper, som den finder frem til, ved at grave ned i hvepsebo i jorden.
Mennesket
Mennesket må også betragtes som en af hvepsens væsentligste fjender. Da vi ofte finder hvepse generende, bekæmpes de i stor stil.